minusta

 

Tekemiseni pohjautuu havainnointiin ja tarkkailuun. Uloimmilla meren luodoilla tai omassa siirtolapuutarhassa tehdyt luonnokset antavat lähtökohdan. Töiden aiheet liittyvät kasvuun ja luonnon kiertokulkuun. Ihmistä olen kuvannut niin kauan kuin muistan, kauemminkin.
Ihmisille ja puutarhoille on yhteistä olemassaolo syntymisen, muutoksen ja häviämisen alaisena. Myös kuvataiteilijan työssä kasvukaudet seuraavat toisiaan. Jokin kasvi tai idean itu elää vain yhden kesän, toinen jatkaa eloaan vuosikausia, jopa vuosikymmeniä. Mistä tulee monivuotista, mistä yksivuotista?

Taidealan koulutuksen aloitin Porin Piirustuskoulun vapaan taiteen linjalla 1973. Minut valittiin Lahteen tiukkojen karsintojen jälkeen (450 pyrkijää, 10 otettiin sisälle) opiskelemaan graafista suunnittelua (nyk. Lahden muotoiluinstituutti) 1982.  Vuosina 1995 – 1997 opiskelin samassa oppilaitoksessa multimediaa.
2003 muutin takaisin syntymäkaupunkiini Poriin. 20 vuotta viihdyin maailmalla – tai oikeammin – sadan kilometrin päässä Tampereella. Välimatka tuntui joskus pidemmältä.
2000-luvulla opiskelin Aalto-yliopiston Porin yksikön taiteen ja median osastolla mm. maalausta ja taidegrafiikkaa sekä kuvataideterapiaa.  Kankaanpään taidekoulussa osallistuin maisemamaalauksen erikoistumisopintoihin. Vuodesta 2004  olen osallistunut kuvataiteen pedagogi Satu Kiljusen kesätyöpajoihin Kökarissa, Ahvenanmaalla. Siellä olen käynyt muinakin vuoden aikoina työskentelemässä.
2013  suoritin loppuun kuvataiteilijan (amk) täydentävät opinnot Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa. Lopputyössään PIIRTOLAPUUTARHA käytin siirtolapuutarhaelämää ja kasvukautta metaforana taiteilijuudelle, kiireelle sekä kiireettömyydelle.

Olen pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin Suomessa. Toimin aktiivisesti paikallisissa taideyhdistyksissä (Porin Taiteilijaseura ja Porin Taidegraafikot)

Vuodet 1996 – 2017 toimin graafikkona Yleisradiossa. Vakinaisessa, kuukausipalkkaisessa työssä, kuvataiteen tekemisestä ei tullut mitään. Nyt (syksy 2017) vapaus on koittanut ja voin keskittyä omaan tekemiseeni.

Olen työskennellyt graafisena suunnittelijana useissa mainostoimistoissa.  Olen tehnyt oppikirjakuvituksia, lehtitaittoja ja -kuvituksia.
Linkissä graafisen suunnittelun töitä:
https://kimilainen.wordpress.com/